Επιτρέπεται πλέον να πωλούνται στην αγορά ορισμένα έντομα ως τρόφιμα στη Σουηδία.Τα τρόφιμα με έντομα που είχαν προηγουμένως επιτραπεί σε ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Δανία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες, μπορούν επίσης να πωληθούν στη Σουηδία.Αυτο δημοσιεύει η εθνική διοίκηση τροφίμων (Livsmedelsverket).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, τα έντομα ορίζονται ως λεγόμενα νέα τρόφιμα. Τέτοια τρόφιμα δεν μπορούν να πωληθούν χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει πρώτα ότι τα εν λόγω τρόφιμα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, έχουν επίσης ερμηνεύσει τη νομοθεσία που είχε προηγουμένως εφαρμοστεί ως έννοια ότι όλες οι μορφές εντόμων πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού πωληθούν.
Οι όροι για την πώληση των τροφίμων είναι:
-oτι έχει επιτραπεί η πώληση σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και
-ότι μια εταιρεία σε χώρα της ΕΕ έχει υποβάλει αίτηση για έγκριση του φαγητού στην Επιτροπή της ΕΕ.
Τα έντομα μπορούν, όπως και άλλες ζωικές τροφές, να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Μπορεί επίσης να υπάρχουν βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες στα έντομα.
- Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί ως ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά αναμένουν έγκριση. Είναι επομένως σημαντικό οι εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη τους να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν ασφαλή τρόφιμα που δεν είναι επιβλαβή για την υγεία με κανέναν τρόπο, λέει ο Astrid Walles Granberg, σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων.
Σουηδικές έρευνες
Οι γρύλοι είναι θρεπτικοί, μπορούν να εκτραφούν σε γεωργικά υπολείμματα και δεν χρειάζεται να ξεφλουδίζονται πριν από το γεύμα. Η καλλιέργεια γρύλων θα μπορούσε να μειώσει τις ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών σε φτωχές χώρες, λένε οι ερευνητές.
Με τη βοήθεια ενός πειράματος σίτισης με χοίρους, ερευνητές από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών (SLU) έχουν διερευνήσει πόσο θρεπτικοί είναι οι γρύλοι. Στο πείραμα συμπεριλήφθηκαν τρεις ομάδες χοιριδίων, μία από τις οποίες αφέθηκε να φάει τροφή αποτελούμενη από καλαμπόκι, ρύζι και ιχθυάλευρα. Στις άλλες δύο ομάδες δόθηκαν αποξηραμένοι και αλεσμένοι γρύλοι αντί για ψάρια στο φαγητό. Το ένα γκρουπ έλαβε γρύλους ολόκληρου του εδάφους, ενώ το άλλο έλαβε γρύλοι ξεφλουδισμένου και αλεσμένου στο φαγητό. Οι γρύλοι ήταν του είδους Teleogryllus testaceus που βρέθηκε στην Καμπότζη, όπου και πραγματοποιήθηκε το πείραμα.
- Ο κύριος σκοπός ήταν να αξιολογηθεί ο γρύλος ως πιθανό φαγητό για τον άνθρωπο, με το γουρούνι να αποτελεί πρότυπο ζώο. Αυτή είναι σημαντική γνώση για την εξουδετέρωση του υποσιτισμού που υπάρχει, για παράδειγμα, στην Καμπότζη, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει ενεργειακή ανεπάρκεια και περίπου το 40 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών μπορεί να υποσιτιστεί, λέει η Anna Jansson, καθηγήτρια φυσιολογίας των ζώων στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.
Οι χοίροι που είχαν γρύλους στο φαγητό μεγάλωναν γρηγορότερα από εκείνους που είχαν ψάρια. Δεν είχε σημασία αν οι γρύλοι ξεφλουδίστικαν ή όχι.
- Η ανάπτυξη γρύλων μπορεί έτσι να προσφέρει στους φτωχούς ανθρώπους υψηλής ποιότητας φαγητό με σχεδόν καμία προσπάθεια.
Τα έντομα θεωρούνται λιχουδιά σε πολλά μέρη της Ασίας και της Αφρικής και τρώγονται συνήθως ολόκληρα.Επιπλέον, οι ερευνητές θέλουν να αυξήσουν την αποδοχή των γρύλων ως φαγητού στον δυτικό κόσμο.
-Είναι πιθανό ότι εμείς στην Ευρώπη να αρχίσουμε πρώτα να τρώμε γρύλους σε μορφή εδάφους, λέει η Άννα Τζάνσον.
Η μελέτη δημοσιεύεται επίσης στο περιοδικό Journal of insects as food and feed.
Συντακτική ομάδα
No comments:
Post a Comment