Ο πληθωρισμός στη Σουηδία συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Σύμφωνα με το SVT Nyheter.
Ο ρυθμός πληθωρισμού σύμφωνα με τον CPIF (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή με σταθερό επιτόκιο), δηλαδή η μεταβολή από τον ίδιο μήνα πέρυσι, ήταν 3,1 τοις εκατό τον Οκτώβριο του 2021.
Πρόκειται για αύξηση από τον Σεπτέμβριο, όταν ο πληθωρισμός ήταν 2,8%. Η μηνιαία μεταβολή από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο ήταν 0,3 τοις εκατό.
Ο ρυθμός πληθωρισμού, οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος στέγασης, όπου η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά. Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων είχαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο.
- Είδαμε ευρεία αύξηση των τιμών σε διάφορες εκδηλώσεις όπως αθλητικούς αγώνες, κινηματογράφο, θέατρο και είσοδο σε χορευτικούς συλλόγους. Κάτι που μπορεί να συνδεθεί με χαλάρωση των περιορισμών, λέει η Sofie Öhman, στατιστικολόγος τιμών στη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας.
Οι τιμές των καυσίμων συνέχισαν να αυξάνονται τον Οκτώβριο, ενώ οι υψηλότερες τιμές των φρούτων, των λαχανικών και των ποτών συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των πολιτιστικών υπηρεσιών και αγαθών, όπως εισιτήρια τσάρτερ και εκδηλώσεων, εξοπλισμός σκι και τηλεοράσεις αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι προσωρινός. Αλλά ο Johan Javeus, επικεφαλής στρατηγικής στην τράπεζα SEB, δεν είναι τόσο σίγουρος.
- Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε μια κατάσταση υπερπληθωρισμού. Αλλά από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες.
Δεν είναι μόνο η Σουηδία που παλεύει με τις υψηλότερες τιμές αυτή τη στιγμή. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός είναι λίγο πάνω από 4 τοις εκατό και στις ΗΠΑ είναι πάνω από 6 τοις εκατό, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια.
Συντακτική ομάδα
No comments:
Post a Comment