Μετά το χάος με το ηλεκτρικό ρεύμα που σημειώθηκε το καλοκαίρι στο Γκότλαντ, όπου νοικοκυριά υπέστησαν πολύωρες διακοπές ρεύματος, η Υπηρεσία Τροφίμων της Σουηδίας (Livsmedelsverket) εξέδωσε τώρα, σε εθνικό επίπεδο, νέες οδηγίες ενόψει της χειμερινής περιόδου, καθώς πολλοί προειδοποιούν για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και χάος στο δίκτυο. Η Υπηρεσία καλεί τους Σουηδούς να προετοιμαστούν ώστε να μπορέσουν να σώσουν τα ευπαθή τρόφιμα σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής ρεύματος.
– «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς ώστε να παραταθεί η ψύξη και συνεπώς η διάρκεια ζωής των τροφίμων. Επίσης, ορισμένα τρόφιμα διατηρούνται περισσότερο από άλλα όταν η θερμοκρασία στο ψυγείο ανέβει», δήλωσε η Åsa Rosengren, μικροβιολόγος στην Υπηρεσία Τροφίμων, σε δελτίο Τύπου την Παρασκευή.
«Βάλτε παγοκύστες ή πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με νερό στην κατάψυξη», γράφει η Υπηρεσία στις οδηγίες της.
Η Υπηρεσία επισημαίνει επίσης ότι ένα ψυγείο που διατηρεί θερμοκρασία 4 βαθμών αντί για 8 κάνει μεγάλη διαφορά το ψύχος παραμένει έτσι για αρκετές ώρες περισσότερο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Κατά τη διάρκεια της διακοπής, η πόρτα του ψυγείου θα πρέπει να ανοίγει όσο το δυνατόν πιο σπάνια. Αν παρ’ όλα αυτά το ψυγείο ζεσταθεί, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εκτιμηθεί αν το φαγητό είναι ακόμη καλό κοιτάζοντας, μυρίζοντας ή δοκιμάζοντάς το. Αυτό ισχύει εφόσον η διακοπή δεν έχει διαρκέσει πάνω από επτά ώρες και το ψυγείο είχε αρχικά θερμοκρασία 4 βαθμών.
Η Υπηρεσία Τροφίμων υπενθυμίζει επίσης τη σημασία της οικιακής ετοιμότητας. Οι Σουηδοί καλούνται να έχουν τρόφιμα και νερό για «τουλάχιστον μία εβδομάδα» καθώς και τη δυνατότητα να μαγειρεύουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για παράδειγμα με γκαζάκι κάμπινγκ ή ψησταριά.
Η έκθεση με τις νέες οδηγίες είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Τροφίμων.
Συντακτική ομάδα
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar