Ερευνητές απαιτούν να σταματήσει αμέσως η αλιεία χελιών για να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει το είδος του ψαριού.
Το χέλι είναι μια λιχουδιά σε μερικά χριστουγεννιάτικα τραπέζια στην Σκανδιναβία αλλά το χέλι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη. Το χέλι πολλαπλασιάζεται στη θάλασσα του Σαργκάσο, βόρεια της Κούβας. Στη συνέχεια, τα χέλια μπορούν να βρεθούν μέχρι τις ακτές της Ευρώπης, όπου μετατρέπονται σε λεγόμενα γυάλινα χέλια.
Η ποσότητα των γυάλινων χελιών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό από τη δεκαετία του 1970. Στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, η μείωση είναι περίπου 98 τοις εκατό. Ως εκ τούτου, το ευρωπαϊκό χέλι είναι ενά εξαιρετικά απειλούμενο. Παρόλα αυτά, διεξάγεται εκτεταμένη αλιεία χελιών. Στη Σουηδία, εκατοντάδες τόνοι χελιών σκοτώνονται κάθε χρόνο.
"Γρηγορότερος και φθηνότερος τρόπος"
Τώρα, λοιπόν, ερευνητές στο Κέντρο της Βαλτικής Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης απαιτούν διαμέσου ενός άρθρου να επιβληθεί απαγόρευση για την αλιεία χελιών στη Βαλτική Θάλασσα και σε άλλα ευρωπαϊκά ύδατα.
- Είναι ο γρηγορότερος και φθηνότερος τρόπος για να αυξήσετε την πιθανότητα ανάκαμψης του είδος. Και όσο περισσότερο χρειαζόμαστε να αναλάβουμε δράση, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να ανακάμψει το χέλι και να ξαναγίνει ένα ψάρι κανονικό στο είδος του, λέει ο Henrik Svedäng, ερευνητής αλιείας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Λέει επίσης ότι το χέλι δεν μπορεί να αναπαραχθεί τεχνητά.
- Είμαστε λοιπόν πλήρως εξαρτημένοι από το άγριο χέλι.
Ανησυχίες για δεκαετίες
Οι ερευνητές ανησυχούν για την μείωση χελιών από τη δεκαετία του 1990. Και από το 2000, το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) συνέστησε να σταματήσει όλη η αλιεία του ευρωπαϊκού χελιού.
- Δεν το τηρήσε καμία χώρα. Έχει σπαταληστεί πολύς χρόνος. Επομένως, θα είναι πιο δύσκολο να πάρουνε πίσω το χέλι. Θα πρέπει λοιπόν να απαγορευτεί πλήρως η αλιεία χελιών, αμέσως, καταλήγει ο Henrik Svedäng.
Συντακτική ομάδα
No comments:
Post a Comment