Ο υπουργός Τροφίμων Γιάκομπ Γένσεν (V) παρουσιάζει νέο εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία της οικιακής οικονομίας στα δημοτικά σχολεία. Το υλικό βασίζεται σε μια πανεθνική συλλογή συνταγών και σκοπό έχει να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές ώστε να κατανοήσουν και να προστατεύσουν τη δανέζικη γαστρονομική κληρονομιά.
Το σπιτικό φαγητό αποτελεί σημαντικό και μεγάλο μέρος της δανέζικης κουλτούρας και τώρα μπαίνει μέσα στην τάξη με το νέο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει την υποστήριξη του υπουργού Τροφίμων Γιάκομπ Γένσεν (V).
Το εκπαιδευτικό υλικό προέρχεται από το έργο του υπουργού Το παρελθόν στη μελλοντική τροφή, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες συνεισφορές με τη μορφή συνταγών, αναμνήσεων και διατροφικών παραδόσεων από Δανούς σε όλη τη χώρα, με στόχο τη διατήρηση και την επανερμηνεία της δανέζικης γαστρονομικής κουλτούρας.
Σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι να δώσει σε παιδιά και νέους στο δημοτικό σχολείο γνώσεις για τις πρώτες ύλες, τις μεθόδους παρασκευής και τις ιστορίες που έχουν διαμορφώσει την κουζίνα της Δανίας – και ταυτόχρονα να τους εμπνεύσει να αποκτήσουν μια πιο εποχιακή και τοπικά ριζωμένη προσέγγιση στο φαγητό.
Ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, Γιάκομπ Γένσεν (V), δηλώνει:
«Το φαγητό δεν είναι απλώς κάτι που τρώμε – αφορά επίσης ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πώς συνδεόμαστε μεταξύ μας. Οι πάνω από 1000 συνταγές που μοιράστηκαν μαζί μου οι Δανοί αποτελούν ένα κομμάτι ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς, και είμαι περήφανος που μπορούμε τώρα να το μεταβιβάσουμε στην επόμενη γενιά. Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι τα παιδιά σήμερα σε μικρότερο βαθμό συμμετέχουν στη μαγειρική στο σπίτι. Αυτή την εξέλιξη πρέπει να την αντιστρέψουμε. Το νέο υλικό πρέπει λοιπόν να δίνει τόσο γνώση όσο και όρεξη, και αυτός ο συνδυασμός είναι κατά τη γνώμη μου καθοριστικός, αν θέλουμε να εφοδιάσουμε τα παιδιά και τους νέους με την κατανόηση και την ικανότητα να συνεχίσουν τη δανέζικη γαστρονομική κουλτούρα με σεβασμό στο παρελθόν και με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.»
Η παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί στο Det Grønne Museum – το Εθνικό Μουσείο της Δανίας για το Κυνήγι, το Δάσος, τη Γεωργία και την Πολιτιστική Ιστορία της Διατροφής, όπου μαθητές θα δοκιμάσουν να ετοιμάσουν διάφορα φαγητά με βάση το εκπαιδευτικό υλικό.
Συντακτική ομάδα
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar